Den nya isolerande betongen som ger oss bättre hus i Sverige

Väggen i en regelkonstruktion består av en rad olika skikt och minsta byggslarv kan skapa stora problem. Regn och rusk som tar sig in i skarvar och glipor får träreglar och gipsskivor att mögla. Fuktspärrar hindrar dessutom väggen att andas, vilket ger sämre inomhusklimat. Materialövergångar i de olika väggskikten skapar köldbryggor som läcker värme. Väggen består av material som kan brinna. Den nya isolerande betongen i Fagerdala EPS System är en blandning av cement och cellplastkulor som ersätter alla materialskikt i en vanlig regelvägg. Denna vägg är på en och samma gång bärande, värmeisolerande, fukttålig och obrännbar. Här finns inga reglar eller materialövergångar som kan läcka värme. Tjockputsen på utsidan skyddar mot väder och vind. Väggarna kan andas, vilket ger jämnare och hälsosammare inomhusklimat.

 

Väggarna i hus som möglar består oftast av en hel rad olika skikt: För att ge en snygg fasad, för att ge konstruktionen bärkraft, för att hålla värmen inne, för att hålla fukten ute, för att hålla isoleringen på plats, för att ge släta innerväggar osv. Problemet med många olika skikt i en vägg är att de kan ställa till elände för varandra. Ett klassiskt exempel: Tätskikt som ska hindra fukten att komma in, hindrar även fukten att komma ut. I vårt klimat tar sig regn och rusk alltid in i minsta skarv eller glipa och när fukten väl når en gipsskiva eller en träregel så kommer möglet som ett brev på posten.

Materialövergångar i de olika väggskikten skapar också köldbryggor och ställer extra höga krav på noggrannhet för att byggnadsdelen ska fungera i alla sina egenskaper. Minsta byggslarv kan förr eller senare skapa stora problem. Träregelstommar med isoleringsmaterial kräver dessutom lufttätande folier på insidan för att värmeisoleringen ska fungera, vilket samtidigt hindrar väggen att andas. Resultatet blir sämre inomhusklimat och ökad risk för allergier. Allt hänger ihop.

Samtliga dessa problem försvinner när man bygger i Fagerdala EPS System. Detta byggsystem är en vidareutveckling av EPS Cement, en lättviktsprodukt som tills nu främst använts vid pågjutning av bärande golv. Ett flertal patentansökningar är inlämnade för att skydda Fagerdala EPS System.

Det enklaste sättet att beskriva en vägg i den nya isolerande betongen är att jämföra med en vanlig regelvägg som finns i de flesta småhus:

Bild

Väggen i en regelkonstruktion består av en rad olika skikt och minsta byggslarv kan skapa stora problem. Regn och rusk som tar sig in i skarvar och glipor får träreglar och gipsskivor att mögla. Fuktspärrar hindrar dessutom väggen att andas, vilket ger sämre inomhusklimat. Materialövergångar i de olika väggskikten skapar köldbryggor som läcker värme. Väggen består av material som kan brinna.

Bild

Den nya isolerande betongen i Fagerdala EPS System är en blandning av cement och cellplastkulor som ersätter alla materialskikt i en vanlig regelvägg. Denna vägg är på en och samma gång bärande, värmeisolerande, fukttålig och obrännbar. Här finns inga reglar eller materialövergångar som kan läcka värme. Tjockputsen på utsidan skyddar mot väder och vind. Väggarna kan andas, vilket ger jämnare och hälsosammare inomhusklimat.