Fagerdala EPS Cement

Byggmaterialinnovationen bakom byggsystemet Fagerdala EPS System är Fagerdala EPS Cement, en produkt som finns på den svenska marknaden sedan ett tiotal år. Håkan Dackefjord, konstruktör och uppfinnare, sökte en kombination av betongens styrka och cellplastens isolerande egenskaper.

Mix av cement och återvunnen cellplast fanns redan på marknaden som utfyllnadsmaterial, problemet var bara att denna cementblandning inte var tillräckligt stark för att utgöra bärande konstruktioner i en stomlösning. Svårigheten låg i att få cementen och cellplasten att samverka i en homogen produkt. Det första steget var att hitta en kemi som skapade fullgod kontakt mellan den torra cementen och expanderade cellplastkulor i diametern 1-5 mm. Håkan Dackefjord utvecklade en receptur för detta som idag är skyddad av patent. Patentet vidareutvecklades i samarbete med Hans Alstermo till produkten EPS Cement, som tills nu främst använts för gjutning av golv. Fagerdala EPS Cement finns idag både för läggning för hand, för pumpning i spackelpump och som färdigblandad betong från betongstation. Denna specialcement säljs även i 50-literssäckar via svensk byggfackhandel. Den färdigblandade betongen beställs och levereras via Betongindustri AB.

Detaljinformation om Fagerdala EPS Cement och om konstruktioner i denna cementkvalitet finns under länkarna ovan.

Dela med dig

Tipsa om sidan

Det enklaste sättet att beskriva en vägg i den nya isolerande betongen är att jämföra med en vanlig regelvägg som finns i de flesta småhus:

Bild

Väggen i en regelkonstruktion består av en rad olika skikt och minsta byggslarv kan skapa stora problem. Regn och rusk som tar sig in i skarvar och glipor får träreglar och gipsskivor att mögla. Fuktspärrar hindrar dessutom väggen att andas, vilket ger sämre inomhusklimat. Materialövergångar i de olika väggskikten skapar köldbryggor som läcker värme. Väggen består av material som kan brinna.

Bild

Den nya isolerande betongen i Fagerdala EPS System är en blandning av cement och cellplastkulor som ersätter alla materialskikt i en vanlig regelvägg. Denna vägg är på en och samma gång bärande, värmeisolerande, fukttålig och obrännbar. Här finns inga reglar eller materialövergångar som kan läcka värme. Tjockputsen på utsidan skyddar mot väder och vind. Väggarna kan andas, vilket ger jämnare och hälsosammare inomhusklimat.